[Tisk]  [Poslat e-mailem]  [Hledat v článcích]
Pivovod O2 areny dokáže za čtvrt hodiny „opít“ pivem malé město
Datum: 5.7.2010
Zdroj: www.idnes.cz
Kilometry potrubí, téměř dvě stě výčepů a pivo za čtyři vteřiny. V žádné jiné sportovní hale světa nenajdete propracovanější systém distribuce piva.

Pivní hospodářství O2 arény je unikátem, který ve světě nemá obdoby. I v těch největších arénách se totiž zajišťuje pomocí sudů.

Myšlenka a realizace nápadu je ryze českou záležitostí. "Celý systém byl vymyšlen u nás a zakázku zpracovaly tuzemské firmy," říká Pavel Barvík, tiskový mluvčí Staropramenu.

Pivní hospodářství s délkou 3 kilometry

Na první pohled ho v aréně neuvidíte, většina jeho částí je pečlivě uschovaná v útrobách stadionu, pivní potrubí je zabudované ve zdích přesně podle projektové dokumentace ke stavebnímu řízení. Jediným místem, kde ho můžete spatřit, je v podhledech chodeb, kde se kříží s rozvody vody a datovými kabely.

Celý systém, kompletně vyrobený z nerezového materiálu, se skládá ze čtyř hlavních ležákových tanků, téměř dvou stovek výčepů, osmi okruhů a 2,7 kilometru potrubí. K jeho naplnění je potřeba 45 hektolitrů piva a trvá přibližně 30 minut.

Cisterna z pivovaru vjíždí na hospodářský dvůr arény a napojí se na přívod piva do arény. Pak se připojí tlakovou hadicí k centrálnímu skladu směsného plynu (dusík a CO) a pod tlakem 2,5 atmosféry přečerpává pivo do ležáckých tanků umístěných v chladné místnosti pivního sklepa. Přečerpat 70 hektolitrů piva trvá téměř dvě hodiny.

"Všechna práce v systému se provádí pod tlakem," říká Miloš Erben, zaměstnanec pivovaru Staropramen, který má na starosti celé pivní hospodářství. Den před příjezdem cisterny čistí celou soustavu sanitační směsí, kterou namíchává automat. Těsně před naplněním tanků ještě celý systém propláchne pitnou vodou.

Maximální kapacita tanků je 280 hektolitrů. U tanků je umístěný řídicí panel, na kterém Miloš Erben sleduje zásoby sanitační kapaliny, hladiny piva ve všech tancích a tlak v tancích. A může na něm sledovat i výtoče ve všech částech arény.

Každé pivo má svůj okruh

Soustavu potrubí, která se rozprostírá po celé hale, tvoří dva základní okruhy, každý pro jiný druh piva. Původně se totiž předpokládalo, že se v aréně bude prodávat desítka i dvanáctka. Ale pozdější úprava zákona povolila prodej jen desetistupňového piva, a proto se druhý okruh používá jako záložní.

Aréna má čtyři patra, na každém jsou dva okruhy pro pivo.

Pivo se vhání do soustavy pod tlakem 3,5 atmosféry, ale takový tlak by sám o sobě nestačil pro všechna patra. V horním patře totiž bez podpory klesá na dvě atmosféry, a proto jsou součástí všech osmi okruhů malá čerpadla, která se spouštějí pomocí tlakových spínačů. Do každého okruhu se pivo vhání z obou stran, jinak by poslední stánky okruhu měly malý tlak.

30 000 piv za 15 minut

Největší pivní nápor zažívá aréna o přestávkách, s pivem je totiž vstup do haly zakázaný. Na hokejovém zápase se mezi třetinami průměrně vytočí 2 000 piv za deset minut, celý systém je ale dimenzovaný na mnohem větší nápor.

"Při testování se ukázalo, že zvládneme natočit 30 000 piv za 15 minut," říká tiskový mluvčí Staropramenu. O výtoč se stará 168 rychlovýčepů a 24 normálních výčepů. Žádné speciální pivo se pro O2 arenu nevyrábí. Jediný rozdíl od klasické Straropramen desítky je v teplotě: kvůli rychlé výtoči a výdeji do kelímků, které na rozdíl od sklenic neudržují teplotu, se musí podchladit na 4-5 stupňů Celsia.

Rychlovýčep musí načepovat 0,4 l piva do čtyř vteřin a tomu se podřídil i výběr kelímků. Staropramen dlouho vybíral, než našel kelímky s optimálním dnem, ve kterých se pivo nerozprskne a nezačne zbytečně pěnit.

Nákup piva podle sportu

Pokud nějaké pivo zbude, je uskladněno v tanku a v den akce se z něj opět posílá další vzorek do laboratoře. Expirace piva z tanku je 21 dní, to znamená, že se musí spotřebovat do tří týdnů nebo se musí vylít. Aby nevznikaly v tancích zbytečné zásoby, hlídá si pan Erben společně s manažery jednotlivých pater výtoč při jednotlivých akcích. Podle ní se potom plánuje objednávka na příští akce.

"Objednávka je o zkušenostech. Důležité je vědět, o jaký sport půjde, jaký to bude koncert. Jiná spotřeba je na popovém koncertě, jiná při rockové muzice. Při objednávce si hlídáme i počet prodaných lístků v předprodeji," říká manažer klubového patra arény Ota Laube.

Podle něj nejvíce piva vypijí rockeři a hokejoví fanoušci. A nejvíce ti ze Sparty a z Brna. Na běžném hokejovém zápase se vypije 7 a 8 tisíc piv, mezi sporty má rekord předloňské hokejové finále Slavie a Karlových Varů s 24 tisíci pivy.

Na koncertu Ozzyho Ozbourna padlo 20 tisíc piv a mezi rockery drží rekord Beat Fest z roku 2005 s 25 tisíci pivy za jediný večer. Absolutní rekord arény, 40 tisíc piv, padl při hokejovém mistrovství světa. Ale v ten den se v aréně odehrálo hned několik zápasů.

Srdeční záležitost

Kontrolu kvality provádí pan Erben několikrát. Nejříve odebírá vzorek z cisterny, po přečerpání vezme další vzorek z tanku a oba pošle zpět s cisternou do laboratoře ve smíchovském pivovaru. "Hlídá se stupňovitost piva, alkohol, barva, pH a čirost," vyjmenovává pan Eben. Číselné hodnoty obratem dostane na svůj e-mail a výsledek ověřuje závěrečnou degustací. Ke každému tanku a ke každé zakázce pak vypisuje záznam do protokolu.

"Kvalita je pro nás nesmírně důležitá, a proto zde používáme nadstandartní systém kontroly" říká Pavel Barvík, tiskový mluvčí pivovaru. "Když narazíte v restauraci sud a pivo není takové, jaké má být, poznají to maximálně dva tři zákazníci a vy máte možnost hned zareagovat. U nás je to během vteřin několik stovek zákazníků." Proto vše musí být stoprocentně v pořádku.

Pro pana Erbena je pivní hospodářství srdeční záležitostí. Pracoval jako podsládek, sklepmistr a degustátor a spokojenost zákazníků je pro něj největší odměnou. Sám chodí před a během akcí na kontrolu, náhodně si vybírá tři čtyři bary.

"Mám radost, když fungují všechny výčepy a pivo je dobré. Líbí se mi, když vidím diváky, kteří pivo dopíjejí a nenechávají zbytky. Za šest let jsem neměl jedinou stížnost. Nestydím se vyjít ven mezi své zákazníky."

"Systém pivního hospodářství pražské O2 areny je unikátní a jezdí ho sem obdivovat profesionálové z arén z celého světa. Byli se tady na něj podívat např. až z Toronta nebo z Evropské asociace arén," říká Jan Tuna, mluvčí Bestsport, a. s., majitele a provozovatele O2 areny.



 Hodnocení
Zhodnoťte, jak se Vám článek líbil (1 = výborný ... 5 = špatný)
 
průměrné hodnocení: 2,6 (počet známek: 5) 

Diskuze ke článku
V diskuzi není žádný příspěvek
Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:

Podmínky užívání portálu TLAKinfo.
Připomínky, náměty a dotazy - redakce portálu.
© Copyright DEKRA CZ, a.s. 2005-2019, všechna práva vyhrazena.